Yoga Nidra (maandelijks)

Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘Yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Deze bijzondere yogavorm (je ligt alleen maar op je rug) brengt je in de aller diepste staat van ontspanning.

Het lijkt alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. En daar rust je echt van uit, lichamelijk, maar ook geestelijk. Vier van de vijf zintuigen richten zich naar binnen. Alleen je gehoor blijft gericht op de begeleiding.

Het is de meest relaxte staat waarin je kunt zijn terwijl je volledig bij bewustzijn bent.

Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven. Je bereikt een staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt.

Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest. Zo kan het bijvoorbeeld bijdragen aan het verminderen van spanning en angst.

Slechte inslapers die de oefening ’s avonds doen, vallen makkelijker in slaap. Slechte doorslapers liggen ’s nachts minder lang wakker. Maar ook andere voordelen: een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie, meer creativiteit en zelfs meer liefde voor jezelf. Je bloeddruk daalt, je hartslag daalt, je spierspanning neemt af en je adem wordt rustiger. Daarbij word je spijsvertering gestimuleerd en vindt er herstel en opbouw plaats in je lichaam.

Wat houdt het in?
Het is niet iets ingewikkelds wat je eerst moet leren of oefenen. Iedereen kan het.

Je ligt gemakkelijk op je rug, op een matje onder een kleedje (in Savasana). Ik begeleid je bij ontspanning en leid je vervolgens langs alle vijf de zintuigen. Je zet een positieve intentie, iets waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Vervolgens doen we een bodyscan, waarbij je met aandacht langs je verschillende lichaamsdelen gaat. Ik vraag je een aantal dingen te visualiseren (bijvoorbeeld een witte olifant) en stel een aantal tegenstellingen voor (bijvoorbeeld het ervaren van warm en koud of licht en zwaar). Dit om je rationele brein verder los te laten. Daarna breng je je aandacht naar je ademhaling, herhaal je nogmaals je positieve intentie en begeleid ik je langzaam terug naar een wakkere staat.

Eén uur Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slaap.

Na afloop zorgt Yoga Nidra juist voor activatie en alertheid.

Tijd: 19.30 – 20.45
Kosten: € 12,50

De beschikbare data kun je vinden in de agenda.

Aanmelden kan via: info@fleurkooiman.nl of 06-53907407.

Volg Sense & Mind op Facebook om op de hoogte te blijven of meld je aan voor de nieuwsbrief: info@fleurkooiman.nl